Uncategorized

Hai bătrânețe la un ceai

Fericită fie bătrânețea lipsită de boală.

Bătrânețea este văzută ca o nenorocire. Este cea care aduce moartea. Chinurile vieții târzii. Neputința, brațele sleite de putere, memoria care nu te  mai ajută, dinții cad pe rând iar mersul uită cât de voios și țanțos te purta odinioară la casa iubitei. Spatele e cocoșat iar prietenul cel mai apropiat devine o biată cârjă.

Eu am încetat să mai mai văd bătrânețea ca pe o povară. Având doar 22 de ani, poate că mă grăbesc cu afirmația asta. Nu am trăit bătrânețea deci nu pot fi sigur. Vorbesc doar din ce am văzut și din ce cred. S-ar putea să mă înșel. Este doar o opinie a unui tânăr. Am toată viața înainte.

Acum nici măcar nu mai cred că aduce moartea. Dacă privim atent, nimeni nu moare din cauza vârstei prea înaintate ci din cauza bolilor. De la bătrânete nu se moare. Corpul se schimbă însă nu până la punctul de a se întoarce împotriva noastră. După ce a fost tovarăș sufletului 70,80 sau poate 90 de ani, să încerce el să ne trădeze mișelește? Nu. Boala profită de slăbiciunea trupului. Bătrânețea te slăbește dar nu te ucide.

Eu văd în bătrânete  înțelepciune. Un om în vârstă este trecut prin viață. Are o experientă mare și cunoaște multe lucruri. Întotdeauna ai ce invăța de la ei. Acum văd o plăcere în a sta de vorbă cu oamenii în vârstă, să le aud poveștile, pățaniile, momentele de fericire și tristețe, deciziile pe care le-au luat, ce au regretat și de ce sunt mulțumiți. Poate că poveștile lor nu o să mă ajute în viitor dar mă determină să prețuiesc mai mult timpul pe care îl am la dispoziție și mai ales viața.

oglinda-650x464

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.