Gînduri

31 Martie 1933

31 Martie 1933. Ziua în care s-a născut un geniu. Și încă ce geniu… un geniu român. Sunt mândru. Regret că nu am putut să-l cunosc pe acest colos al literaturii române decât prin poeziile sale dar mă mulțumesc și cu atât. Mi-ar fi plăcut să bem o ceașcă de ceai împreună alături de câteva vorbe simple. El probabil ar fi refuzat ceaiul în favoarea unei țigări.

Mă bucur că sunt din aceași popor cu tine.

Sunt fericit că am avut ocazia să te citesc.

Regret că te-am descoperit atât de târziu…

Gândul că odinioară și eu mă aflam în categoria oamenilor ce credeau că ești o femeie mă întristează. Mă consolez spunându-mi că măcar m-am îndreptat și că am ajuns să scriu despre tine… eu, un fir de nisip către un munte.

Ar trebui să fii pomenit mai des. Oriunde, nu numai în școli. Îmi amintesc că în liceu te-am studiat în clasa 12 dar superficial, fără să ating esența poeziilor tale. Am rămas cu puține amintiri iar poeziile tale m-au părăsit. A trebuit să le caut încă o dată mai târziu. Din curiozitate am aflat că îți placea filosofia iar din interviurile tale am observat că l-ai citit pe Kant. Fumezi mult. Gândești într-un stil unic și e greu să țin pasul cu ideile. Vorbești limba română într-o manieră ce îți lasă impresia că ai trăit sute de ani pe acest pământ. Chiar tu spuneai odinioară că “știi de 7 ori limba română, că ești un poliglot de limbă română și cunoști de 20 de ori limba poezească”. Ce este plăcut și surprinzător la tine este faptul că nu am simțit nici o umbră de mândrie. Nici în cuvinte, nici în expresia feței. Cauți mereu să spui un adevăr. Nu ai nevoie de laude, flori, aplauze sau alte manifestări de acest gen. Cu seriozitatea specifică și cuvintele alese îți anunți valoarea ce are să te pună în biblioteca oricui român ce se respectă.

Dă-l naibii de ceai, Stănescule. Beau un pahar de vin alb trimis de tata săptămâna trecută și mă gândesc să ți-l închin, Nichita. Dar dacă nu îți place vinul alb? Ar fi păcat…

Iubitul

 

Un gând despre „31 Martie 1933

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.