Uncategorized

Nesomnul creștinului

„În pădure, într-un pom,

Toate păsările dorm.

Numai una n-are somn,

Cată să se facă om.”

Se spune că ne-am asemăna mult cu păsările. Nu puțini au fost scriitorii care au comparat sufletele cu păsările, prin care aș vrea să-l amintesc pe Nichita Stănescu cu versurile:

„Oamenii sunt păsări nemaiîntâlnite,
cu aripi crescute înlăuntru,
care bat plutind, planând,
într-un aer mai curat – care e gândul!”

Ne uimim mereu de libertatea și capacitatea lor spirituală de a fi mereu cu „ghearele” pe pământ chiar dacă zboară în înaltul cerului, peste câmpii, oceane, dealuri și chiar munți. De curând am auzit o povestioară cu tâlc spusă de Sf. Siluan Antonitul din care cred că putem învăta ceva. Era odată, într-o ogradă un cocoș ce stătea pe gard și se uita la găinile din curte. La un moment dat, cocoșul le zice că ograda lor este toată lumea. Se întâmpla că în acel moment trecea pe deasupra ograzii cocoșului un vultur frumos, cu aripile mari, întinse de puteau să te ascundă în îmbrățisarea lor, precum un înger. El știa… și nu doar că o știa dar o văzuse printre nori. Înțelepciunea sa nu putea fi comparată cu cea a cocoșului și totuși hotărăste să îl lumineze. Îi spune cocosului că ograda sa nu este toată lumea și că sunt multe locuri de care ochii lui nici nu s-au atins. Îl ascultă o bucată de vreme cum povestește minunea de pământ care există mai departe de curte și ce credeți că face cocoșul? Îi spune că s-a plictisit și se întoarce înapoi în ograda sa. Nepăsare amară. Mulțumit cu ograda în care s-a născut, se întoarce în neștire disprețuind lumea vulturului.

Marele scriitor indian, Rabindranath Tagore, care a vizitat și România, probabil după întâlnirile sale cu Mircea Eliade, spunea că „pasăre” se traduce în limba sanscrită „născut a doua oară”. De ce? Pentru că o dată se naște când se sparge oul iar a doua oară când începe să zboare. Cu zborul nostru cum rămâne?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.