Cărți

Agatha Christie – Supradoză de moarte

În vara aceasta am dat peste o reducere de 50% și am luat 7 romane semnate Agatha Christie. La cîteva zile distanță am plecat la mare și desigur că o carte nu putea lipsi. Am ales-o pe aceasta, mai mult după titlu, fără să citesc mini recenzia de pe spate și eram chiar entuziasmat să mă tolănesc pe sezlong și să-mi îndulcesc gîndurile cu ea însă valurile mării nu mi-am dat liniștea necesară s-o citesc. La mine se pare că nu funcționează. E ca și cum m-aș duce la cinema și odată ajuns aș urca pe o bicicletă de fitness și-aș da la pedale. Are marea versurile și poveștile ei, nu mai e nevoie de alte cărți. Au ieșit în schimb mai multe poze deosebite.

Acțiunea romanului se desfășoară în jurul unui stomatolog găsit mort cu un pistol în mînă în cabinetul său. Inițial dovezile indică că ar fi vorba de o sinucidere însă moartea altor 2 persoane care au avut legătură cu medicul în ziua morții sale ridică mai multe semne de întrebare. Detectivul nostru bine cunoscut vorbește rînd pe rînd cu clienții doctorului din acea zi însă vorba lui Socrate, cu cît află mai multe cu atît mai încețoșată devine imaginea de ansamblu. Totul devine un puzzle de copii dar cu piesele de bază lipsă. Întrebările principale sunt „cine” și mai ales „de ce?” a trebuit să moară un biet stomatolog cu un stil de viață normal, cu o viață socială și o stare materială obișnuită. De observat este faptul că pentru Poirot nu e de ajuns să afle cine, el vrea adevărul absolut, vrea să meargă la propriu pe firul întîmplării de la cap la coadă și această frămîntare umană îl duce chiar în pragul deznădejdii crezînd că poate a îmbătrînit și lucrurile notabile încep să-i scape printre degete.

E un roman ce se citește foarte repede, acțiunea curge molcom ca un izvor de cîmpie însă sfîrșitul merită toată așteptarea. Aș fi vrut mai multe explicații din partea venerabilului Hercule Poirot însă autoarea preferă să țină cititorul în suspans pînă în ultima clipă.

E al doilea roman scris de Agatha pe care îl citesc din cele 70. Succesiunea evenimentelor te prinde ușor și fiecare faptă ridică bănuitor sprîncenele cititorului. Devii tu însuți detectiv și încerci să arăți cu degetul către un presupus vinovat. Pînă acum nu mi-a reușit.

Recomand cartea oricărui tip de cititor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.